Банско - днес този град е световно известния зимен курорт на България. Курортния коплекс се намира в полите на Пирин на 927м. надморска височина, а в близост се простира Национален парк Пирин. Климатът тук е планински, с отлични услвия за спорт и отдих. Снежната покривка задържаща се близо пет месеца привлича хиляди наши и чужди туристи.

Банско е родно място е на Никола Вапцаров, Паисий Хилендарски и Неофит Рилски.
Градът се простира на 49621 хектара, като климатът се характеризира с мека зима и с кратко и прихладно лято.
Природата се оказва най-голямото богатство на Банско, в резултат на което през далечната 1962г. тази красива част на Пирин планина е обявена за Народен парк Вихрен, а по-късно преименуван като Народен парк Пирин.
Тук се включват и резерватите: Юлен и Баюви дупки-Джинджирица.
Заради тази си уникална красота и природа Народен парк Пирин е включен в Конвенцията за защита на световното природно наследство по заповед на ЮНЕСКО.

Към община Банско са и следните селища: Филипово и Осеново, Добринище, Места, Гостун, Кремен и Обидим.

Хотелската база в Добринище разполага със седалков лифт, със ски база, с минерални извори и балниосаниториум.
Целия регион е добре свързан с отлична пътна инфраструктора, ж.п.връзка, а летището в София е на 150км. и посреща чуждите туристи, дошли да почиват и спортуват у нас.

В региона съществува наследство от различни култури: византийска, тракийска, римска, славянска и българска, затова и архиологическите обекти са много, доказателство за наличието на живот от второто хилядолетие преди Христа.

Да започнем от архиологически комплекс Свети Никола, простиращ се на 4км от Банско в посока Добринище. При разкопките тук е разкрита църква и никропол с 28 гроба.

Следващата крепост е Старото градище - Банско. Тук са разкрити тракийски надгробни могили. Близо до него са останките от църквите Св. Георги и Св. Илия, които са паметници на културата.

Интересно място е и месност Шипоцко - Банско с два храма, а в близост са пещите за строителна керамика за изграждането на базиликите.

Късноантичната крепост Ситан Кале също е интересна, като военно селище, охранявало Разложката котловина. В наши времена Банско се радва на хиляди посетители, които идват за почивка, за профисионален спорт и разходка  и си тръгват от тук заредени с нови сили, почерпели от най-голямото богатство на природата на община Банско.Category: Планински курорти