Print
Международно летище Варна (VAR)
Международно летище Варна (VAR)Летище Варна е с IATA код: VAR. Намира на северното Черноморско крайбрежие, на 8 км от Варна. Разположено е в сърцето на високо развита бизнес общност, в близост до едни от най-атрактивните летни курорти и важни транспортни съоръжения. Стратегическата му позиция гарантира сериозно количество чартърен пътнически трафик през летния сезон и го прави надежден партньор за развитието на редовни линии. Потенциалът на летище Варна има силен ефект върху развитието на транспортни мрежи, туризъм и търговия между партньори от Изтока и Запада.

Летище Варна разполага с: Една писта 2500 м., оперира 24 часа, без слотове, летището обслужва повече от 100 дестинации в 57 страни. За да задоволи нуждите на своите пътници летище Варна предлага: автоматизирана система за регистрация на пътници и багажи, луксозен VIP салон, професионални услуги за пътници с увреждания,разнообразие от заведения за хранене и магазини за всички пътници и посетител.

От 27.08.2013 г. пътниците на летище Варна вече се обслужват в нов модерен пътнически терминал - Терминал 2. Новото, модерно съоръжение започва работа на пълни обороти, а старият Терминал 1 е затворен за полети след 41 години оперативна работа. Терминал 2 на летище Варна е модерно съоръжение, със съвременен интериор и най-модерни системи за обслужване, атрактивни търговски зони, кафенета и заведения за хранене.
 
Новият пътнически терминал на летище Варна е разположен на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал. Новото съоръжение е проектирано, така че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик. Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства.

Приложена е най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, с пълна интегрираност на отделните системи и електронно измерване и регулиране на процесите в терминала. Енергоефективност и гъвкаво разпределение на пространствата допълват предимствата на новата сграда.

Проектът е дело на известни световни проектанти и дизайнери, целящ запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

Category: Летища в България