ОБЗОР

ПОМОРИЕ

ПРИМОРСКО

РАВДА

Град Созопол е разположен на живописен полуостров в южната част на Бургаския залив, на около 35 км от Бургас. Градът е с население около 5000 души. Той е един от най-старите градове по българското Черноморие и един от най-популярните морски курорти в страната. Старият град на Созопол и романтичната му атмосфера привличат много туристи от цял свят.

Повече от 7 хилядолетна културна традиция бе доказана от археолозите. Първите селища в Созополския залив възникват в епохата на неолита в края на 6-ото хилядолетие пр.Хр. В 610 г. пр.Хр. преселници от малоазийския град Милет основават на Созополския полуостров град-държава, наречена Аполония. Още в първите векове на съществуването си Аполония претърпява забележителен разцвет. През V век били издигнати здрави крепостни стени и монументални обществени сгради. Античните автори споменават храма на Аполон Лечител с колосалната, висока 13 метра статуя на бога. През 72 г. пр.Хр. Аполония е завладяна от легионите на римския пълководец Марк Лукул. Градът е опожарен и разграбен и прочутата статуя на бог Аполон е отнесена в Рим като военен трофей.

През I век сл.Хр. градът е възстановен, а след превръщането на Тракия в римска провинция градът продължава да съществува като пристанищен център. След приемането на християнството за официална религия градът е наречен Созополис, в съответствие с новите християнски догми.

През V – VI век Созопол е опасан с нови крепостни стени, запазени днес в руини, които могат да се видят в южната и югоизточната част на полуострова. За първи път градът влиза в границите на България, когато е превзет от войските на хан Крум през 812 г. Средновековният Созопол е епископски център с повече от 20 църкви и 5 манастира. От средновековната архитектура до днес са запазени руините на манастирския комплекс на остров Св. Иван – X - XVII век, базиликата в центъра на Стария град и част от манастира „Св. Апостоли” на нос Скамний в североизточната част на Стария град.

От 07.09.1974 г. Старият град на Созопол е обявен за музей. Около 180 жилищни сгради от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на резервата. Къщите в Стария град са изградени от камък и дърво и принадлежат към т.н. черноморски архитектурен тип къщи. Сред по-известните са: Къща на Мариета Стефанова, Къща на Креаноолу, Къща на Тодор Загоров, Къща на Куртиди, Къща на Димитри Ласкаридис и други.

За туристите интересни обекти за посещение са Археологическият музей и Художествената галерия. През 2010 г. при археологически разкопки на близкия остров Св. Иван бяха открити мощите на св. Йоан Кръстител. Днес ценната реликва се пази в храм „Св. св. Кирил и Методий” в града и привлича поклонници от цял свят. Старинният Созопол с мощите на Йоан Кръстител бе победителят в класацията "Чудесата на България" през 2011 г.

Едни от най-големите събития в Созопол са Празниците на изкуствата Аполония (1 – 10 септември) и посрещането на Джулая (30 юни – 1 юли).

В Созопол има два плажа – централен и Харманите, а недалеч са плажовете на къмпингите „Златна рибка” и „Каваците”. Градът се дели на стара и нова част. Старият град е предпочитан за романтични разходки заради калдъръмените си улички и старите къщи. В новата част на града са концентрирани много хотели и заведения за хранене и забавления.

Възможностите за настаняване са разнообразни - луксозни хотели, малки семейни хотелчета, къщи за гости, бунгала. В непосредствена близост до града са и няколко къмпинга: „Градина”, „Златна рибка”, „Каваци”, „Веселие“ и „Смокиня”.

Ресторантите предлагат характерна черноморска българска кухня и разнообразни специалитети.

По плажовете може да се практикуват различни видове морски спортове – каране на джет, сърф, плажен волейбол, разходка с лодка, риболов.

Недалеч на юг се намира и резерват Ропотамо, обхващащ устието на едноименната река. Там се предлагат разходки с лодка по реката и наблюдение на интересни видове птици и растения.

 

Курортен Комплекс Слънчев бряг се намира между северната и южната част на българската черноморска ривиера, на територията на Община Несебър, предлагащ настаняване в над 200 хотела. Комплаекса е разположен е в залив във формата на полумесец, обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на последните възвишения на Старопланинския масив, където граничи с град Свети Влас. Южната му част опира в разположения на полуостров древен град Несебър.

Курортен Комплекс Слънчев бряг съществува от юни 1958г. Заедно със строежа на комплекса започва проектирането и на лесопарк. При залесяването му на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб.м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни едроразмерни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози, 200 000 дюнни треви.

Курортен Комплекс Слънчев бряг предлага на клиентите богато разнообразие от ресторанти, атракционни и битови заведения, нощни клубове, барове и дискотеки, казина, кафе-сладкарници.

Курортен Комплекс Слънчев бряг е най-големия курорт на българското Черноморие. Легловата база на хотелите възлиза на над 300 000 легла. На юг комплексът вече се е сраснал с новата част на гр. Несебър.

Международното летище Бургас се намира на 27 км от Слънчев бряг, а морското пристанище и железопътна гара Бургас - на 40 км от него. Има редовни връзки с областните центрове Бургас (40 км) и Варна (90 км). В курорта се движи екологично чист вътрешен транспорт - минивлакчета, велорикши и велосипеди.

Климатът се характеризира със 1700 слънцечаса от май до октомври. Курортът разполага с плажна ивица с дължина от около 6 км и ширина 30-60 м, ситен златистожълт пясък, и естествени пясъчни дюни, сред които виреят 16 вида редки растения. Дъно на морето е равно и пясъчно, като няма скали. В рамките на курорта е изградена паркова среда.

Морският курорт разполага с много възможности за спортни развлечения: сърфинг, водни ски, яхти, тенис-клубове, конна база, боулинг, открити и закрити басейни, мини-голф. Има много ресторанти и магазини. В комплекса се провеждат дни на симфоничната музика, част от международния фолклорен фестивал, модни ревюта, различни плажни състезания.

За всички, които обичат ваодата да бъде на всякъде около тях и забавленията да са безкрайни, Курортен Комплекс Слънчев бряг разполага и с тематичен Аквапарк, простиращ се на 36 декара площ. Аквапарк Екшун се намира в западната част на к.к. Слънчев бряг и е първият аквапарк в България, гордо носещ името си, защото тук няма как да скучаете. От годините на своето създаване паркът не е спирал да се развива, добавяни са водни атракции и пързалки, повишавано е качеството на обслужване и анимацията в парка.

Екшън е най-зеленият аквапарк в България. Обвит в зеленината на тропически палми, кипариси и средиземноморски храсти паркът е единственият разполагащ със собствен Мини Зоопарк. Понастоящем паркът предлага над 30 водни атракции и забавления, някои от които са без аналог в страната. Любими на всички наши гости са анимационната програма, 330 метра дългата "Ленива Река", гейзерите и фонтаните, прекрасните зони за плаж, разходка и релаксация.

Опознайте животните в Зоологическа градина, плажувайте до някой от тематичните басейни под шезлонг или шатра, опитайте страхотната храна, изпийте освежаващ коктейл в някой от тематичните баровете, посетете нашата Сладоледена Къща. Екшън Аква Парк не предлага просто водни съоръжения, а емоция и споделени моменти.

Ето и атракционите в Екшън Аквaпарк, на които може да се насладите:
- Най-бързата пързалка,"Свободно Падане", подканяща ви да се спуснете с близо 70 км/ч
- Най-стръмната, високата 18 метра в небето "Камикадзе"
- Динамичната "Ниагара"
- Едиствената по рода си закрита пързалка в България, пързалката "Черна дупка" с дължина от близо 150 метра

Други емблематични атракции, които правят парка уникален са:
- Високоскоростните пързалки: Екстрийм и Хидрохът
- Вълнуващата Turbolence
- Големият Басейн с Изкуствени Вълни
- Детският Приключенски остров, атракция без аналог за района на Слънчев бряг и Несебър, комбинация от осем пързалки, гейзери, фонтани и водопади, тунели за пълзене и въжени мостове.

 

Ваканционен клуб Ривиера разполага с 493 луксозни стаи и апартаменти с 1008 легла в 5 хотела от различна категория и с различна концепция:

Хотел ИМПЕРИАЛ 5*
хотел РИВИЕРА БИЙЧ 5*
БУТИК хотел ОАЗИС 4*
Хотел ЛОТОС 4*
Хотел НИМФА 3*

За Вашите бизнес събития Ваканционен клуб Ривиера има на разположение: 2 конгресни центъра с общо 15 конференти зали с капацитет от 14 до 300 места и широк спектър от технически услуги и пълно съвременно оборудване

За Вашите кулинарни предпочитания и семейни тържества Ваканционен клуб Ривиера предлага: 10 ресторанта – класически, фюжън и тематични; открити, на плажа и закрити; дневни барове, кафе-градина

За всички, които търсят красота, релакс и спорт Ваканционен клуб Ривиера има:

2 елитни и многофункционални SPA центъра
2 фризьорски салона
2 закрити спортни центъра
4 фитнес зали
3 открити тенис корта
2 центъра за морски спортове
4 открити и 2 закрити басейна с минерална вода, 2 детски басейна с водни пързалки
джакузи, парна баня, сауни
широка плажна ивица
велосипеди и др.

За Вашите деца са на разположение: детска градина, мини клуб на открито и детски кът.

Ваканционен клуб Ривиера разполага още и с: туристически център за екскурзии, 4 магазина, галерия и др.

 

Предимства на Ваканционен клуб Ривиера. Научете още за местоположението и предимствата. Ваканционен клуб Ривиера има уникални предимства, които се превръщат в безброй удоволствия и улеснения за Вас.

Най-главното предимство е природата. Ваканционен клуб Ривиера е разположен на площ от 12 хектара сред величествен парк с вековни дървета, на самия морски бряг, със собствени плажове в закътани заливчета. Климатът тук има характер на естествен инхалатор. Освен с лечебните свойства на морската вода, ние разполагаме и с естествен термален минерален извор. Архитектурата и инфраструктурата в комплекса са подчинени изцяло на природата. А тази философия е станала основа за всяко следващо модернизиране на ресурси и услуги.

Близостта до големия град е следващия плюс на Ваканционен клуб Ривиера. Елитният туристически комплекс се намира на 17 км от град Варна – най-големият град в Северна България и по цялото ни Черноморие. Това означава голям избор и лесен достъп до всякакъв вид транспорт, забавления, културни събития и др. Международно летище Варна работи целогодишно и изпълнява редовни и чартърни полети до над 35 държави. Автогара и ж.п. гара Варна осигуряват удобни транспортни връзки по редовни вътрешни и международни линии.

Близостта до забележителности и атракции - най-желаните сред клиентите. Във Варна внимание заслужават над 100-годишния Аквариум, Делфинариумът, Първият в България астрономически комплекс, както и Археологическият музей, известен с ескпозицията си на най - старото злато в света, открито във Варненския енеолитен некропол.

Съвсем близо до Ваканционен клуб Ривиера, по пътя за Варна, е известният скален манастир – Аладжа манастир.

В радиус до 50 км. (30 мин. до 1 час път с кола) се намират:
- Балчик с известния Дворец на румънската кралица Мария
- Каварна – рок-столицата на България
- Нос Калиакра – природен и археологически резерват, а напоследък и място за голф-туризъм
- близките до него местности „Дълбока” – известна с мидената си ферма
- местност Болата – шесткилометров каньон с рядка флора и фауна и много пещери
- археологическия резерват „Яйлата” с открития там пещерен град от 5000 г. пр. н.е.
- биосферния резерват „Камчия” и др.

В непосредствена близост до брега на Черно море, в подножието на южните склонове на Стара планина е разположен град Свети Влас. Той е на 10 км от историческия град Несебър. Свети Влас заема северната част на залива, край който се намира Слънчев бряг и вилно селище Елените, а Бургас е на 40 км по на юг.

Селището е основано през II век от древните траки. Тогава то било с названието Лариса, а чак през XIV век приема името на Свети Влас - покровител на търговците, животновъд, лечител. На името на светеца е съществувал манастир  в периода XIV - XVIII 14-18, опожарен от безбройните набези на пирати. Свети Влас е почитан светец и от католическата и от източно-православната църква. В околностите на селото са били разположени още 4 манастира. Град Свети Влас е едно от най-старите селища в Несебърска община. През годините на османското владичество са известни няколко имена на селото и всички са свързани с манастирите.

Турците го наричали Кючюк манастир, а в регистрите е записано като село Манастир. С това име го споменават в своите трудове и големите изследователи на българските старини - братята Шкорпил. През XIV век по тези земи са изградени 5 манастира: "Св. Петър", "Св. Илия", "Св. Андрей", "Св. Влас", от който произлиза името на сегашния град, и девическият "Св. Ана". Всички те са унищожени през XVIII век, но отделни остатъци от тях все още могат да бъдат намерени.

След освобождението от турско робство, когато Източна Румелия е присъединена към Българското княжество името на селището се променя на Свети Влас. Това име се води официално в държавните регистри след 1886 година.

В продължение на векове и до 1920 г. местното население е било преобладаващо гръцко. В началото на 20-те години на XX век местните гърци се изселват в Западна Тракия, предадена на Гърция през 1920 г., и по-конкретно в село Чадърли, преименувано през 1920 г. на Стрими /днес в община Сапес, област Родопи/. По-малко от 10 гръцки семейства остават да живеят в Свети Влас след 1920 г.

След войните от 1912-1918 г. в Свети Влас се заселват 79 български семейства от Солунско и 29 от Гюмюрджинско. Почти половината бежанци след 1924 година са от Бубакево, по 10 семейства от Дамян и Геркарци, и по няколко от Литовой, Петгъс, Оризарци, Дъбово, Боймица, Либахово, Аларе и по едно семейство от Рамна и Енидже Вардар. Пристигат и 20 семейства малоазийски българи от с. Йеникьой, край град Бандърма, Северозападен Анадол, по едно семейство от Булгаркьой, Одрин и Бабчор, а едно семейство от Цигарево се изселва после в Несебър. В момента е любимо ваканционно селище на граждани на Русия и бившите съветски републики, които притежават над 40% от недвижимите имоти в Свети Влас.

През 1963г. Влас е обявен за климатичен морски курорт. Микроклиматът тук е благоприятен за лечение на белодробни заболявания. През 2006г. село Свети Влас придобива статут на град с решение на Министерския съвет. През 2007 г. в Свети Влас е открито най-голямото яхтено пристанище в България, с капацитет от 300 яхти.

Плажът на Свети Влас е с изложение на юг. Пясъкът е ситен, златист. Уникално съчетание на чист планински въздух, морски климат и красива природа. Свети Влас е любимо място за отдих на много българи и чужденци. Летните дни се характеризират с тиха утрин и сравнително прохладен следобед.

Свети Влас предлага на почиващите уникално дълга, топла и тиха есен. Последните години се наблюдават температури от 15 градуса в средата на декември. Зимата тук е не повече от месец.

 

Плажовете на курортното селище Равда са много чисти, със златист пясък и кристално бистри води. Има условия за практикуване на екстремни спортове, тихо и приятно място за незабравима семейна почивка. Равда и регионът предлагат на своите гости многобройни летни развлечения. За любителите на водните спортове Равда разполага с благоприятни условия за гмуркане, кайт сърфинг, каране на джет-ски и други.

Курортното селище Равда предлага не малко развлечения за туристите, но само на 3 километра се намира най-големият български курорт Сл. бряг, където могат да бъдат задоволени и най-претенциозните вкусове.

В Несебър, който се намира на 2 км, ще откриете богатство на архитектурни стилове, множество исторически паметници от различни епохи, да опитате вкусни морски деликатеси или да усетите морската прохлада, качвайки се борда на яхта. Несебър е древен град с модерна, съвременна визия на развиващ се морски курорт съхранил през вековете историята и културата на различни народи.До Несебър се стига много бързо с редовния автобусен транспорт, но ако имате време, може да опитате през уникалните пясъчни дюни – уверяваме Ви – ще бъде незабравима разходка.

Ако сте с деца или просто искате да повишите адреналина си, това може да направите в най-големия аквапарк в България - Аквапарк "Несебър". Аквапаркът се намира на 1 км от центъра на Равда, от където ежедневно на всеки 15 минути пътуват специални мини-бусове, осигуряващи безплатен трансфер на посетителите.

Все по-популярен у нас става селският туризъм и затова бихме желали да предложим още една дестинация – екскурзия до Старо село /20 км/, където ще усетите неповторимия български бит. Ще се докоснете за ден до атмосферата на българското село запазило обичайте и културата на много поколения.