Сандански се е сгушил в подножието на Пирин, израснал върху тракийското селище Медиус, след това прекръстен от римляните на Дезудава, преименуван от славяните - Свети Врач и последно носи името на Яне Сандански.

В днешно време 6-те минерални извора и добрата инфраструктура от хотели и почивни станции го нареждат на едно от добрите места у нас като национален международен курорт за лечение на хронични белодробни заболявания.

Гостите на града с интерес разглеждат забележителностите: Археологическия музей, Епископска базилика, Гробницата-мавзолей и в близост намиращите се местност Рупите, Самоиловата крепост и Мелник. Белокаменна 7м. скулптура на Спартак посреща с "Добре дошли!" всички решили да посетят Сандански.

Градския парк с името Свети Врач с територия от 344дк. съхранява 200 средиземноморски вида растителност. Двата чинара в града са природни забележителности, а Археологическия музей съхранява историческото минало и останките от Епископска базилика. Внимание заслужава Градската художествена галерия и църквата Св.Георги.

В близост на града се намира и Роженския манастир с копието на Иверската икона от светено желязо, а преданията разказват, че който се помоли на изображението и то помага при психически и физически проблеми. В месността може да посетите и курорта Плина лъка и Попинолъшкия водопад.


Категория: Планински курорти