Село Арбанаси се намира на 5км. от Велико Търново и граничи с Горна Оряховица. Разположено е на широко плато, съхранило величието на българския дух и вяра. Касивата природа, историческото минало и балканския въздух превличат с магнитна сила хиляди наши и чужди туристи.

На територията му живеят 310 души, потомци на родолюбиви българи, запазили красивите старинни къщи с високи каменни огради и украсени с дърворезба.

От осемдесетте на брой запазени къщи, 36 са обявени за паметници на културата, а две от тях: Костанцалиевата и Хаджиевата са къщи музеи.

От далечното минало са запазени 7 църкви от 17 век и красят селището със своя архитектурен вид. Изографисани богато с красиви дърворезби, оковани с железни орнаменти, подчертават възрожденската архитектура. Село Арбанаси не напразно е обявено за архитектурен резерват и намира място си в списъка на ЮНЕСКО. Най-старата запазена църква е Рождество Христово, най-голямата е Св.Архангели Михаил и Гаврил, а най-малката е Свети Атанас. Близо до селото са построени и двата манастира: Свети Николай и Успение Богородично.

Каквото и да разказваме за Арбанаси, най-добре е всеки българин да посетите това красиво историческо наследство.

РЕЗЕРВАЦИЯ НА ХОТЕЛ